22 september, 20 – 21.15 uur, Maartenskerk Doorn

Improvisatie Jan Vayne: World Peace

‘Van Broncode naar Wereldvrede’

De TEDx talk is 9 juni te volgen in 60 bibliotheken. ‘S-avonds van 20.15 – 21.45 uur kunt u gratis van een concert genieten van Juan Pablo Dobal.

Divine 9 is een nieuwe muziekstemming gebaseerd op de ordenings- en balansprincipes in de natuur.

Een alternatief voor de huidige gelijkzwevende stemming.
Met de Divine 9 stemming en concerten slaan we een andere toon aan waardoor er een andere sfeer ontstaat.

Gert Kramer hervond in zijn persoonlijke zoektocht “de Broncode” en bedacht op basis hiervan een nieuwe muziekstemming, Divine 9, die hij samen met Evert Snel Piano’s & Vleugels ontwikkelde. Gert biedt vanuit zijn bedrijf Dragon 9 consultancy, (muzikale) lezingen, boeken en kunst aan waarin “de Broncode” centraal staat.

Jan Vayne: ’’Elke toonsoort heeft een eigen karakter, die ik in de gelijkzwevende stemming mis. De Divine 9 stemming doet iets met mensen. En het inspireert mij als musicus. Veel meer dan de vlakke, gelijkzwevende stemming”. Ervaringen musici en bezoekers concerten

Muzikale lezingen

Masterclasses

Huur Divine 9 vleugel

Concerten

Agenda

Concerten op de Divine 9 gestemde concertvleugel Fazioli 308 (de grootste ter wereld) en workshops over het gedachtengoed achter Divine 9

No Events

Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten?

In het nieuws

Divine 9 in Podium Witteman
Gert Kramer (bedenker van de Divine 9 stemming) en Jan Vayne (die met veel plezier in deze nieuwe stemming speelt) vertelden in het programma Podium Witteman over Divine 9. Ook werden beelden vertoond van een prachtig Divine 9 concert van Jan Vayne en de reacties hierop van bezoekers. De reacties waren lovend en velen waren geraakt door de bijzondere Divine 9 stemming.

Ervaringen bezoekers Divine 9 concerten

Het Divine 9 geluid wordt in het algemeen ervaren als vol, zacht, rond, helder, diep rakend en verbindend:

’Ik had het gevoel dat de dingen die ik meegemaakt heb allemaal van me afvielen’’.

”De stemming was heel zuiver”.

Jan Vayne in het TV-programma Podium Witteman 25 januari:
‘’Elke toonsoort heeft een eigen karakter, die ik in de gelijkzwevende stemming mis. De Divine 9 stemming doet iets met mensen. En het inspireert mij als musicus. Veel meer dan de vlakke, gelijkzwevende stemming”.

Wat is uw ervaring? We horen graag via info@divine9music.com

Muzikale lezingen


‘‘Ik nodig u uit om Gert Kramer te zien als de Nederlandse Douglas Hofstadter, bekend van het boek Gödel, Escher, Bach. Ook hij heeft de moeite genomen ons gewone stervelingen mee te nemen naar regelmatigheden op een hoger niveau”. 
Frans van der Reep (senior strategist KPN IT Solutions)

Er worden kortweg twee vormen van muzikale lezingen aangeboden:

1. Lezing door Gert Kramer (op maat)
Gert Kramer verzorgt muzikale lezingen op maat voor groepen, bedrijven of stichtingen.

 • De Divine 9 gestemde Fazioli 308 concertvleugel wordt ingezet om de achterliggende kosmische Hermetische filosofie van balans en eenheid in de veelheid toe te lichten. Bovendien wordt toegelicht en besproken wat deze nieuwe zienswijze kan betekenen voor de strategie, visie en (collectieve en individuele) veranderingstrajecten binnen uw bedrijf of organisatie.
 • Optioneel is dat de pianist dezelfde composities speelt op zowel een (conventioneel) gelijkzwevend gestemde vleugel als op de Divine 9 gestemde vleugel zodat het verschil van letterlijk en figuurlijk “een andere toon aanslaan” hoor- en voelbaar wordt.
 • Daarnaast is Gert gericht op het adviseren van bedrijven met als thema’s ‘Fundamentale transformatie’, ‘Shifting Insights’, Cosmimicry’, en ‘Science by Nature’ en (industriële) toepassing in producten en diensten (Gert heeft o.a. als achtergrond; TU Delft Civiele techniek en consultancy).

Gert Kramer:
“Ik wil een getals- en gevoelsmatig fundament aanbieden voor de creatie van een nieuwe realiteit, een nieuwe wereld. Waarin de mens leeft in balans met de natuur en in vrede met elkaar. Waarin we beseffen dat alles met elkaar verbonden is en er tegelijkertijd ruimte is voor ieders eigenheid. Waarin pluriformiteit en ‘anders zijn’ wordt gezien als een kracht en niet een bedreiging”.

“Zodra een mens in zijn kracht komt te staan, is hij in staat om bergen te verzetten. Ik geloof ook in de vrijheid van keuze omdat opgelegde wil van buitenaf niet of slechts tijdelijk een effect heeft. Een verandering kan wel worden getriggerd door iets van buitenaf door ergens mee in aanraking te komen maar ook niet meer dan dat. Echte blijvende verandering kan slechts van binnen door iemand zelf worden gerealiseerd. Daarom is ons werk gericht op het informeren over andere perspectieven en zienswijzen en niet op het overtuigen van anderen. Zelf doen en vanuit de eigen ervaring komen tot verfijning en meesterschap”.

[ultimate_spacer height=”30″][ultimate_spacer height=”30″]

2. Lezing gegeven door een externe spreker
Het kan voorkomen dat een bedrijf, een organisatie of instelling zelf een spreker heeft of dat een spreker geïnspireerd is door de Divine 9 stemming of muziek. Dan kan de vleugel ook ingezet worden.

Voorbeeld: Lectorale rede Annika Smit, Nationale Politieacademie, met Divine 9 muziek
Op 28 oktober jl. heeft Annika Smit, lector Weerbaarheid, haar lectorale rede gehouden aan de Nationale Politieacademie. Annika heeft in haar rede de muziek als metafoor gebruikt om te laten zien hoe mensen en organisaties anders kunnen werken als ze op elkaar kunnen afstemmen. Met de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken die voor het eerst op de Divine 9 gestemde vleugel speelde, werden bestaande stukken van Handel en Mozart op zowel een gelijkzwevend als Divine 9 gestemde Fazioli 308 ten gehore gebracht om te laten zien hoe een andere keuze resulteert in een andere sfeer.

Masterclasses

Om musici kennis te laten maken met de Divine 9 stemming en het gedachtengoed hierachter organiseren we in samenwerking met Evert Snel Piano’s en Vleugels masterclasses. Deelnemers zijn studenten, net afgestudeerden en musici die hun kennis en ervaring willen verbreden.

Blijf op de hoogte van de Divine 9 Masterclasses via onze agenda en nieuwsbrief. Wilt u zelf een masterclass (mede)organiseren neem dan contact met ons op via een e-mail info[ad]divine9music.com met daarin uw telefoonnummer, dan bellen we u z.s.m. terug.

[ultimate_spacer height=”20″]

Eerste demonstratie Divine 9 stemming bij Evert Snel Piano’s en Vleugels

[ultimate_spacer height=”50″]

Divine 9 vleugel huren

U kunt bij ons een Divine 9 gestemde Fazioli 308 concertvleugel huren voor uw evenement. Dit is de grootste vleugel ter wereld, een fijn staaltje Italiaans handwerk.

Stuur ons s.v.p. een e-mail over de beschikbaarheid, prijs etc. We kunnen u ook helpen bij het benaderen van een pianist of met het samen organiseren van uw evenement. We horen het graag via info[ad]divine9music.com

Voorbeelden van evenementen waarvoor de Divine 9 vleugel gehuurd kan worden / verhuurd is:

 • Een concert, bruiloft of verjaardagsfeest
 • Inside Out organiseert elk jaar “Let your soul breathe” waarin deelnemers ontdekken wat “Breathfulness” inhoudt in theorie en praktijk. De dag wordt afgesloten met in de avond een speciaal Divine 9 pianoconcert met improvisaties van Jan Vayne, wat hij als bijzonder ervaart: “Normaliter zijn ‘luisteraars’ stil en passief, maar doordat ze nu actief en bewust met de harmoniserende ademhaling bezig zijn lijkt het of de klanken op een andere manier ontvangen en ook weer teruggegeven worden waardoor er een krachtige energie, wisselwerking en afstemming ontstaat. Dan kost het geen moeite en ontstaat de flow vanzelf. Heel bijzonder!”
 • Op 28 oktober 2016 heeft Annika Smit, lector Weerbaarheid, haar lectorale rede gehouden aan de Nationale Politieacademie. Annika heeft in haar rede de muziek als metafoor gebruikt om te laten zien hoe mensen en organisaties anders kunnen werken als ze op elkaar kunnen afstemmen. Met de Nederlands-Russische pianiste Daria van den Bercken die voor het eerst op de Divine 9 gestemde vleugel speelde, werden bestaande stukken van Handel en Mozart op zowel een gelijkzwevend als Divine 9 gestemde Fazioli 308 ten gehore gebracht om te laten zien hoe een andere keuze resulteert in een andere sfeer.

De Divine 9 stemming is ontwikkeld in samenwerking met Evert Snel piano’s en vleugels. We zijn heel dankbaar voor de samenwerking en steun van hen.

Webshop

Divine 9

Dragon 9 Kunst

Naast de Divine 9 stemming biedt Gert Kramer vanuit zijn bedrijf Dragon 9 boeken en kunst aan waarin de Broncode,
een getalsmatige onderbouwing voor de Hermetische (systeem- / Kosmische-) filosofie, centraal staat.

Dragon 9 Boeken

Email ons via: info[ad]divine9music.com en laat uw telefoonnummer achter, dan bellen we u z.s..m. terug. Als u alvast kort wilt vermelden waar het over gaat c.q. wat uw vraag is graag.

Of gebruik het contactformulier hieronder.

Divine 9 is een initiatief van Dragon 9 net als het kunstproject The Sourcerer’s Code

KvK: 52802876
BTW:NL176657654B01

We verbinden ons graag met u

Contactformulier

  Vul uw e-mailadres in en blijf op de hoogte

  We versturen maximaal 1 keer per maand een e-mail nieuwsbrief.

  Team Divine 9 Music

  Gert Kramer
  Strategie

   

   

   

  Linkedin profiel

  Mascha van der Graaff
  Communicatie en websitebeheer
  pasfoto

   

   

   

  Linkedin profiel

  Andrea Astbury
  Organisatie en advies

  Linda Witpaard
  Organisatie

  Partners en ambassadeurs

  Achtergrond achter Divine 9: waarom, hoe en wat?

  Zoektocht Gert Kramer en ontstaan Divine 9

  Gert Kramer is de bedenker van Divine 9 Music. Zoals hij aangeeft: “Ik ben voor jou wat jij van me maakt”. Bruggenbouwer, hermetisch filosoof, ondernemer, inspirator, creator, kunstenaar. Gert wil met name een bruggenbouwer zijn en individuen, ondernemers, bedrijven, wetenschappers, politici en kunstenaars inspireren met een alternatieve zienswijze en daarmee het fundament leggen voor een andere realiteit.

  In 1996 studeert hij af bij Shell, als civiel ingenieur aan de TU Delft. Daarna gaat hij werken als management consultant en later als zelfstandig ondernemer. Hij is vader van vier kinderen. Doordat hij continu disharmonie in zijn leven en in de wereld in het algemeen ervaart, start hij in 2009 zijn zoektocht.

  Persoonlijke zoektocht
  Gert Kramer heeft jarenlang onderzoek gedaan in de zeer oude zienswijze van de Hermetische filosofie en Principes, een fundamenteel filosofisch-spiritueel-wetenschappelijk speelveld . Zijn centrale vraag was: Waarom is alles in de natuur spiraalvormig?

  Gert Kramer vroeg zich af waarom onze systemen en ons denken soms zo rechtlijnig zijn, terwijl in de natuur niks rechtlijnig is. Hij ontdekte dat ons denken voor een deel gebaseerd is op een referentiekader dat bestaat uit een set (impliciete en expliciete) aannames. Een van deze aannames is bijvoorbeeld het gebruik van een 10-tallig stelsel. Maar waarom gebruiken we alleen dit stelsel? Wat zien we als we een andere ‘sleutel’, een ander getallenstelsel gebruiken?

  Gert herontdekt door toepassing van het oude negentallig getallenstelsel, de onderliggende perfecte balans en orde in de Fibonacci reeks; een wiskundige definitie van de spiraalvorm die centraal staat in alle kosmische processen en principes. Gert ziet het als een universeel / kosmisch creatieprincipe dat in alle manifestaties van het leven aanwezig is en noemt dit de “Broncode”. Zijn uitgangspunt is dat als we vanuit deze kosmische principes onze uitgangspunten en aannamen herzien, onbalans en weerstand kan worden verminderd.

  In zijn onderzoek ontdekt hij in alle religies, filosofieën en veel mystieke en mythologische verhalen getalsmatige- en symbolische verwijzingen naar deze Broncode. De kennis van de Broncode is dus niet nieuw maar altijd al aanwezig geweest; in alle culturen over alle continenten door de tijden heen als een soort oeroude systeem- / Kosmische / natuurfilosofie. Er is zogezegd één Zon waar alle zonnestralen uit voortkomen. Gert Kramer: “When the Rays of the Sun remember their shared Origin, it will be Paradise on Earth again”.

  Orde in de priemgetallen
  Gert heeft op basis van dit perspectief de orde in de verdeling van priemgetallen over de natuurlijke getallen gevonden.

  Inmiddels kan Gert met exacte wetenschap, wiskunde / getallenleer, de eenheid en perfecte harmonie in de natuur verklaren en tastbaar maken. Door het gebruiken van een negentallig stelsel met 9 brongetallen wordt de onzichtbare herhalingsreeks met haar perfecte balans, zichtbaar. Wat blijkt; getallen kunnen worden omgezet in bepaalde vormen en tonen (frequenties), welke weer samen kunnen interfereren in patronen. Eenheid, orde, balans en schoonheid zijn sleutelwoorden waarvan de origine zichtbaar wordt gemaakt.

  Er ontstond bij Gert een enorme drijfveer om de Broncode op verschillende manieren tastbaar en zichtbaar te maken, zodat het ook anderen zou kunnen raken en inspireren. Zo zijn er diverse (kunst)projecten ontstaan die hun uiting vinden in de beeldende kunst en muziek.

  Hij richtte zijn bedrijf Dragon 9 op zodat hij zijn projecten met de buitenwereld kon delen met als uiteindelijke doel om een lawine effect te bewerkstelligen, waarbij allerlei partijen vanuit de Broncode en vanuit verbondenheid gaan voelen, denken en doen. Gert denkt mee met bedrijven, stichtingen, wetenschappers en ondernemers om de kennis van de Broncode toe te passen in strategie en beleid en (industriële) toepassingen.

  Gert wil een getals- en gevoelsmatig fundament aanbieden voor de creatie van een nieuwe realiteit, een nieuwe wereld. Waarin de mens leeft in balans met de natuur en in vrede met elkaar. Waarin we beseffen dat alles met elkaar verbonden is en er tegelijkertijd ruimte is voor ieders eigenheid. Waarin pluriformiteit en ‘anders zijn’ wordt gezien als een kracht en niet een bedreiging.

  Waarom Divine 9 en het ontstaan ervan

  “Met de Divine 9 stemming en concerten slaan we een andere toon aan waardoor er een andere sfeer ontstaat”. Gert Kramer

  De Divine 9 stemming is een alternatief voor de gelijkzwevende stemming die wij heden ten dagen gebruiken. Het is een nieuwe muziekstemming gebaseerd op de ordenings- en balansprincipes uit de natuur, de Broncode. De onderzoeksvraag die hier aan ten grondslag lag was of ‘sfeer maakbaar is’.

  Voor deze Divine 9 stemming wordt er geen gebruik gemaakt van het huidig gebruikte kwintenstelsel, maar wordt er een wiskundige formule gehanteerd van waaruit alle tonen worden berekend. Deze formule werd door Gert Kramer bedacht vanuit het principe van de 9 brongetallen. Vergelijk het met het schilderen op een doek waar je ook verschillende kleuren kunt gebruiken. De keuze van brongetallen, de getallen 1 t/m 9 bepaalt de ‘energetische kleur’ van de verftonen. Hiermee wordt de klankkleur opgebouwd die een bepaalde sfeer realiseert. Een stemming kan dus worden opgebouwd om een bepaald doel te faciliteren, oftewel ‘sfeer is maakbaar’.

  Voor de ontworpen Divine 9 stemming is het getal 9 gekozen. De idee is dat de neutraliteit* van het getal 9, faciliteert dat iedereen zijn eigen verhaal, zijn klankkleur neutraal zeer helder weerspiegeld kan bekijken. De 9 is kleurloos anders zou er emotie zijn maar heeft wel alle kleuren in zich. Vanuit je Kern kun je dan zonder emoties zelf bekijken wat je wel en niet bevalt in jouw verhaal en dan, als je dat wilt, je kleur aanpassen.

  Hoorbaar door deze stemming zijn de vele boventonen. Deze ontstaan door de interferentie tussen alle aparte tonen waardoor er een groepswerking ontstaat. Het geluid wordt als helder, vol en rond ervaren en alsof het nog makkelijker binnenkomt. De verhouding tussen iedere willekeurig gekozen combinatie van tonen geeft zowel voor de teller als de noemer een heel getal ergo er is altijd een gezamenlijke boventoon te vinden. Dit betekent dat er altijd een perfecte afstemming is.

  Gert Kramer: “Het is een nieuw geluid, hoorbaar licht, gestemd in het sleutelgetal achter de perfecte ordening en balans in de natuur; de 9. Het getal van de stilte, het oog van de orkaan, de trilling van de neutraliteit, waarin de mens vanuit zijn Kern, zichzelf en de wereld met een meta-blik kan observeren. Om een faciliterende sfeer creëeren waarin je tot jezelf kan komen. Genietend van het moment, in acceptatie en indien je wilt introspectie van alles wat er nu is en in je hoofd en lijf speelt. Om eventueel te komen tot ontspanning, inspiratie en andere percepties en keuzes”.

  De Divine 9 stemming is gemaakt op een speciaal aangepaste Fazioli 308 concertvleugel bij Evert Snel (pianostemmer, importeur en verkoper) in Werkhoven, Nederland.

  Het ontstaan van de Divine 9 stemming
  Gert Kramer was benieuwd en tegelijkertijd zo overtuigd van het feit dat hij zijn Broncode tastbaar en hoorbaar zou kunnen maken dat hij met de wiskundige formule, gebaseerd op de 9 brongetallen, naar de pianostemmer, importeur en pianoverkoper Evert Snel ging. Gert liet hem het schema’s zien, gebaseerd op de Fibonaccireeks en de Nineveh-constante, grootheden uit oude tijden in een opvallend verband met elkaar en alle terug te voeren op dit negentallig stelsel. Evert Snel die het wel een kans wilde geven stelde een Blüthner vleugel beschikbaar en een van zijn medewerkers, de Italiaanse Danilo Cosucci. Hij regelde de Blüthner in volgens de wiskundige formule. Dat gaat trouwens niet op het gehoor, zoals pianostemmers gewend zijn, maar met een computer, die voor elke aanslag een bepaalde frequentie genereert, die door Cosucci moest worden overgenomen.

  In de Divine 9 stemming stammen alle tonen in een octaaf af van het ‘neutrale getal’ negen. Hij voerde zijn theorie door tot in detail, zoals ook de onderlinge afstanden tussen de tonen een negen zijn. Een eerste serie berekeningen leidde tot vijftig bruikbare frequenties. Later bleek dit in de praktijktest te smal. Gert gebruikte daarna de hoge frequenties uit de Nineveh-constante, het getal 195.955.200.000.000 dat in de 19de eeuw op een eeuwenoud kleitablet gevonden is. Deze frequenties deelde hij telkens door twee, om uiteindelijk in het hoorbare spectrum van energie te komen. Nu waren er 280 tooncombinaties. De berekeningen hadden effect. De aangepaste stemming werkte en de Blüthner werd geüpgraded naar een Fazioli 308 vleugel, die nog steeds in de Divine stemming bij Evert Snel staat.

  *Neutraliteit van het getal 9: Dit legt Gert Kramer uit in de workshop over The Sourcerer’s Code / de Broncode en de filosofie achter Divine 9. Zie de agenda.

  Jan Vayne op Radio 1 over de Divine 9 stemming

  Deel uit het kunstwerk ‘The Sourcerer’s Code’ met 81 verschillende reeksen (beginnend van 1,1 tot 9,9) / levenspaden / Tao

  Enkele quotes ter inspiratie aansluitend op de filosofie achter Divine 9, zie www.dragon9.eu

  “Alles is energie en meer is er niet over te zeggen. Verbind de frequentie aan de realiteit die je wil, waarna de uitkomst van deze realiteit vast staat.
  Het kan niet op een andere manier. Dit is geen filosofie. Dit is fysica.”

  – Albert Einstein

  “If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.”
  Nikola Tesla

  “If an angel were to tell us about his philosophy, many of his statements may well sound like 2 x 2 = 13”
  – Georg Christophe Lichtenberg, Alphorisms