Wat is uw ervaring?
We horen het graag via info@divine9music.com

Ervaringen pianisten:

Jan Vayne
Jan Vayne in het TV-programma Podium Witteman 25 januari:
‘’Elke toonsoort heeft een eigen karakter, die ik in de gelijkzwevende stemming mis. De Divine 9 stemming doet iets met mensen. En het inspireert mij als musicus. Veel meer dan de vlakke, gelijkzwevende stemming”.

Jan Vayne in het interview voor de Volkskrant, lees verder in hun artikel:
‘Er zit een enorme aantrekkingskracht in deze stemming. Ik kan het niet omschrijven. Nee, het is niet als een wild dier dat ik wil temmen. Ik wil het leren kennen”.
Vayne zegt dat hij steeds weer naar de Fazioli getrokken wordt, hij móet erop spelen. Hij is er anders door gaan spelen; rustiger, stiller – letterlijk.

”Ik speel heel graag, maar vond het geven van concerten altijd lastig. Omdat ik dacht dat het publiek iets van me wil. Ik had de neiging te pleasen. Dacht ik: ik zal voor ze uitpakken, vinden ze mooi”. Met de stemming van Kramer is dat gevoel verdwenen. Daarmee verdween ook de lichte afkeer van optredens. Sterker, Vayne wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met de nieuwe stemming.

Juan Pablo Dobal
Op 26 december 2014 bespeelde Dobal voor het eerst op een Divine 9 gestemde vleugel. In  dit videofragment speelt hij Adios Noniño door Astor Piazzolla. Plotseling stopt Juan halverwege het spel en zegt: “Soms klinkt deze vleugel zo gek, dat is magisch!”

Mike del Ferro
”Op 28 September jl heb ik een solo concert gespeeld in het Beauforthuis te Austerlitz op een schitterende Fazioli vleugel in Divine 9 stemming. Ik moest – al jaren gewend en voorgeprogrammeerd door de gelijkzwevende stemming – behoorlijk wennen, daarbij heb ik ook absoluut gehoor. Maar nadat ik een tijdje op de vleugel speelde ontdekte ik schitterende, natuurlijke, klanken, vooral in bepaalde toonsoorten.Dit is ook logisch omdat door deze -in feite natuurlijke stemming – bepaalde intervallen anders klinken in andere toonsoorten.

Ook was de reactie van het publiek, waarvan ik de indruk had dat het grootste deel van de bezoekers niet muzikaal geschoold waren, zeer bijzonder.Vooral toen ik op het einde een bekend stuk op een “gewone” vleugel ter vergelijking speelde, ervaarde het publiek de Divine 9 stemming als mooier, “de muziek komt meer binnen”.Dit zegt uiteraard een hoop. Ik vind het in ieder geval een prachtig project!”

Jeroen van Veen
Meesterpianist / componist Jeroen van Veen speelt hier zijn eigen compositie MP 48 op de Fazioli 228. Opgenomen in het Beauforthuis op 7 december 2014 tijdens de componistendag. Hij speelde en onderzocht de mogelijkheden van deze nieuwe stemming middels eigen Minimal Preludes en bestaand werk van oa. Chopin, Einaudi, Glass, Ten Holt en Pärt.

Jeroen Van Veen 01 Minimal Prelude 48 on D9 piano
Jeroen van Veen live on Fazioli in D9, Canto Ostinato 27-12-2014, Beauforthuis
Jeroen van Veen live on Fazioli in D9, concert 27-12-2014, Beauforthuis

Wim Warman
Wim Warman, Nederlands componist, arrangeur en muziekpedagoog, docent aan het Rotterdams Conservatorium(CODARTS) voor de vakgroep Argentijnse Tango:

“Ik heb persoonlijk achter de vleugel de Divine 9 stemming kunnen ervaren en vind het een heel bijzonder fenomeen omdat deze stemming een zo natuurlijke heldere, ronde en volle klank kent. Ik ben zeer enthousiast over deze nieuwe stemming en zeer benieuwd naar wat ze ons gaat brengen.”

Rood Adeo
‘Na het concert heb ik nog uitgebreid kennis kunnen maken met de Divine 9 stemming; ontspannend en op een of andere manier logischer… Dikwijls heeft mijn linkeroor last van hogere D-F# intervallen, op de D9 Fazioli in het geheel niet, een verademing. Er gaat een enorme rust vanuit, en een vanzelfsprekendheid, echt fantastisch!!”.

Ervaringen bezoekers:

”Ik had het gevoel dat de dingen die ik heb meegemaakt, allemaal van me afvielen’’.

”Je zit hier en er is alleen maar deze ruimte, je bent de tijd kwijt en je zorgen. Zo mooi”.

”De stemming was heel zuiver”.

”Redelijk emotioneel moet ik zeggen. Ik heb nog nooit 1,5 uur met mijn ogen dicht gezeten. Een klankpalet wat je nooit tegenkomt’’.

“Het voelde alsof ik de hele dag gemediteerd had.”

Cas Gebbink: ”Ik werd meegevoerd door de klanken en compositie in een sfeer van één-zijn, terwijl ik vol in verbinding met mezelf bleef. Het klinkt raar, maar het voelde alsof de muzikale beleving niet alleen horizontaal naar me toe kwam in geluid, maar me tegelijkertijd ook verticaal meenam in verbinding met iets veel groters. Alsof er een veld van verbinding tussen alle aanwezigen zichtbaar werd”.

“De energie vloog door de ruimte, de muziek verbindt me (weer) met mezelf en alle mensen en zielen”.

“Divine 9 music heeft een volle en diepe sound. De trilling is afgestemd op de trilling van je lichaam en gaat je lichaamscellen gemakkelijk binnen. Het klonk zo logisch dat dit de manier is waarop muziek zou moeten zijn.”

“Het bracht me in trance waardoor ik eenheid kon ervaren”. 

“Ik hoorde tonen die niet eens gespeeld werden, alsof er een groot orkest speelde. Ik kon uren luisteren en hoorde het de volgende dag nog”. 

“Het resoneerde diep in elke cel van mijn lichaam”. 

“Er was een goddelijk samenspel tussen de piano, de pianist en het publiek.” 

“There was a general sense that Divine 9 music could play a role in healing processes, mediation, peace making, group coaching, and other transformational processes”. 

“Deze muziek opent ruimte voor het loslaten van oude structuren zodat er nieuwe ruimte kan ontstaan.” 

“We waren in gezelschap van veel meer zielen dan de 150 die uitgenodigd waren”. 

Helena Frijsteen: ”De nieuwe stemming van Divine 9 is een bezielend geluid. Muziek is voor mij iets om nooit te willen missen, muziek in de nieuwe stemming heb ik ervaren als bezielend. Je raakt gelijk geroerd, het geluid komt zo diep bij je binnen en neemt je mee naar daar waar jij graag wilt zijn in gedachten. Dat muziek iets met de mens doet weet ik als geen ander, maar dat dit ook zo kan.. is een verrijking voor de muzikale wereld en voor ieder mens. Muziek brengt saamhorigheid, rust, blijdschap, een traan maar heelt ook geestelijke wonden die genezing nodig hebben. De stijl van de muziek is natuurlijk voor ieder persoonlijk, echter het nieuwe geluid past in ieder genre waardoor ieders voorkeur als inspirerend kan worden ervaren. Deze nieuwe stemming brengt zoveel bij de mens binnen dat ik alleen maar kan zeggen, ga het ervaren. Veel luisterplezier”.

Gerardo: “Ik kwam door de muziek weer in contact met ervaringen waarvan ik was vergeten dat deze bestonden”.

Connie ‘’Ik kwam in een totale stilte terecht en ben daarna heel gelukkig geweest’’.

“Een zeer intens concert. Bij de eerste noten was ik meteen emotioneel. De tranen kwamen, mijn hele lichaam reageerde zeer sterk. De eerste 7 kwartier kon ik nauwelijks stilzitten, mijn voeten en benen werden gegrepen door het ritme, mijn handen verkrampten. Het voelde als een innerlijke strijd in het duister tegen alle negativiteit in mijn systeem, alle paniek, wanhoop en doodsangst als gevolg van mijn (… om privacyredenen weggelaten). Opeens klaarde het licht op, de muziek werd subtiel, transparant en de toonhoogte steeg op. Van binnen werd alles licht, rustig en vredig. Mijn bewustzijn kwam in vertrouwen, acceptatie en zelfliefde. Een zeer indrukwekkende en helende ervaring. Dank, dank, dank”.

”Wat een prachtig en bijzonder concert was het afgelopen vrijdag. Ik heb “de Canto” al meerdere malen in verschillende uitvoeringen gehoord, maar deze was een van de prachtigste. Zeker ook door de speciaal gestemde vleugel. Het zingt nog steeds na”.

”Wow, wat ‘n overweldigende performance, het trilt nog na in al mijn cellen! En dat dan nog in die mooie kerk, zonovergoten, dat was echt hemels”.

Je hebt niet overdreven het was fantastisch. Deze muziek van Simeon ten Holt, de sfeer, de kerk Heeeeel bijzonder. Veel kunnen nadenken die 2 uur omring door prachtig Fazioli spel… DANK DANK DANK

”Ik vond het een indrukwekkende en transformerende ervaring. Geweldig!!”

”Nogmaals bedankt voor deze prachtige ervaring. Loont je open zetten voor vreemdelingen toch maar ;)”

“Ik wil jullie en natuurlijk de pianisten nog even bedanken voor de prachtige ervaring afgelopen zaterdag op zo’n mooie locatie. Het was een helende reis ! Wat me vooral opviel was het effect van de stilte na het stuk. Twee uur op de cadans van de muziek naar de innerlijke stilte geleid worden, en zodra de muziek stopt is daar plotseling de collectieve focus op de allesomvattende stilte ! Wow, magisch ! Ik had dit moment graag nog een paar minuten langer zo samen beleefd. Want is het niet juiste deze stilte waar het allemaal om draait, waarin de Zijns energie optimaal voelbaar is? Wat mij betreft wel 🙂 Gesproken woorden na afloop zijn overbodig, alles is al gezegd en staat op het kaartje in de envelop (mooi gedaan !). Hoe fijn zou het zijn om deze stilte en de innerlijke beweging zo lang mogelijk te ervaren en op eigen moment de stilte te doorbreken. Nogmaals dank dat jullie deze middag hebben kunnen realiseren. Een kado :)”

“Mijn partner en ik kijken met verbazing en enthousiasme terug op de kennismaking met Divine 9 Music. Met name de uitvoering van (een deel van) Canto Ostinato heeft grote indruk gemaakt. We willen dan ook graag op de hoogte blijven van jullie streven om dit werk integraal uitgevoerd te krijgen. We melden ons bij deze als toegewijde luisteraars. Fantastisch om te merken dat de inspiratie langs deze weg een vorm vindt die verstaanbaar is voor ‘de wereld’, mainstream…”

“Ik wist dat de tonen tijdens dit concert zouden trillen op de goddelijke frequentie. Dus toen de gelegenheid zich voordeed om onder de piano te gaan liggen heb ik dat gedaan, zo kon de trilling nog meer doordringen. En het was inderdaad goddelijk! Niet alleen de muziek, maar ook de ervaring zelf. Ik werd meegenomen, naar het hier en nu, terug naar mezelf. De emoties kwamen, de vreugde, het ervaren van eenwording, alsof mijn lichaam geen grenzen meer had. Ook de dagen erna voelde ik me meer verbonden met alles en iedereen, meer in het nu. Het is echt een absolute aanrader! En als je de kans krijgt, kruip dan onder die prachtige vleugel 🙂 ”

“Het Canto Ostinato heb ik ervaren als een heel bijzonder concert – jullie omschrijving ‘oorverdovende stilte’ klopt inderdaad. De muziek – bij tijden zacht en verleidend en bij tijden woest en overweldigend werd door mij ontvangen in… stilte! Dus ja, deze muziek ‘doet’ iets met je en ik voel het zelfs nu nog doorwerken. Als of ik twee uur lang in een soort meditatie gezeten heb die mijn linker en rechter hersenhelft voorlopig weer even uitgebalanceerd heeft! Dank aan Eric en Zwaan voor hun geweldige samenspel en aan Gert, Gijs en Boudewijn voor de organisatie. Dit is zeker niet de laatste keer dat ik naar een concert van Divine 9 Music zal gaan!”

“Wij waren blij dat we dit evenement [Try-out 4 januari 2013] hebben meegemaakt. De inhoudelijke kant is interessant; begin jaren ’90 maakten wij uitgebreid kennis met de Heilige Geometrie en we zien duidelijk de link met deze Divine 9 ontwikkeling. We blijven heel graag op de hoogte! De improvisaties vonden we grappig, aardig, maar werkelijk diep geraakt waren we door het fragment van de Canto Ostinato. Of het mogelijk is weet ik niet, maar de volle 4 uur in deze stemming lijkt mij een transformerende ervaring!”

“I attended the Live concert with my partner. We were both deeply moved by the variety of piano pieces played on the Divine 9 tuned piano. We were able to clearly distinguish the sounds and vibrations coming for a regularly tuned Grand Piano and the Divine 9 Grand Piano. My partner described it as the comparison between a beautiful spiraling sinus wave and a squarely hooked block wave. The difference was truly profound. The group was clearly deeply moved and very touched”.

“Wij hebben op 4 januari genoten van de Divine 9 Music. De volgende morgen had ik een woord in mijn hoofd en dat was: herprogrammering. Een paar uur later na meditatie, werd er verder over uitgelegd. Herprogrammering van onze cellen, door muziek! Het lichaam heeft een andere frequentie gekregen. De cellen zijn anders ingericht. Het nieuwe is binnen gekomen en heeft het oude verplaatst. Dit alles is in het onderbewustzijn gebeurd. Wij wensen U een groot muzikaal 2013, met, in, onvoorwaardelijke liefde.